Základní výbava "bezlepkáře"
Právě Vám zjistili alergii na lepek nebo celiakii? Nebo chcete začít žít bez lepku, nebo jej jen ve stravě omezit? V následujícím textu Vám doporučíme, co vše byste měli mít vždycky doma proto, abyste si mohli kdykoli cokoli uvařit, upéct nebo si jen tak dát něco na chuť.
Mouky: (platí pravidlo: vždy alespoň 2 druhy, z toho pohanková je základ úspěchu)
Pohanková mouka (zahušťování, pečivo)
Jáhlová/amarantová mouka (zahušťování, pečivo)
Kukuřičná mouka (zahušťování, pečivo)
Rýžová mouka (zejména pečení)
Rýžová krupička (připravíte si z ní jak klasickou "krupičnou" kaši, tak i bešamel, hodí se navysypávání forem nebo na přípravu noků či zavářky do polévky, i na zahuštění karbenátku, sekané apod.)
Směsi:
Směs na chleba (např. RUMINI)
Bezlepková univerzální směs (např. RUMINI, Jizerka apod. - můžete s nimi upéct jak sladké, tak případně i chléb)
Přísady:
Guarová guma /Xantanová guma
Kukuřičný škrob / Maizena (lze s ním zahušťovat, případně nahrazovat vejce a částečně i lepek)
Kvasnice / sušené droždí (pozor na složení)
Vejce
Tvaroh/kefír/jogurt/mléko
Přílohy:
Kukuřičné těstoviny (Sam Mills, J.O.D., Natural, Rytinová atd.)
Rýže
Jáhly, pohanka loupaná
Cereálie a kaše:
Snídaňové cereálie / bezlepkové müsli
Rýžová kaše instantní (krom toho s ní jde krásně zahušťovat nebo jí můžete nadstavit rodtlinný tuk při přípravě různých pomazánek)
Pohanková kaše instatní (krom toho s ní jde krásně zahušťovat)
Rýžová kaše s jogurtem (vhodná i do nepečneých dezertů)
Pečivo:
Kukuřičné plátky
Rýžové plátky
Předpečený chleba
Kukuřičná strouhanka
Pochutiny:
Bezlepkové sušenky
Raciolky polomáčené
Bezlepkové piškoty
Slané/sladké kukuřičné křupky
Koření: (zejména k dochucení chleba)
Chlebové koření
Bylinková směs
Bylinkový chléb
Libeček
Sušený česnek
sušená cibule
Velkou výhodou je, že jakmile si zvyknete na změnu ve zásobách Vaší spížky nebo potravinové skříně, zjistíte, kolik možností použití nabízí každý z uvedených produktů.