Domácí kukuřičné gnocchi
Domácí gnocchi z kukuřičné mouky, bez vajec. Můžete použít do polévky místo zavářky nebo jako klasické gnocchi.
Suroviny
2 hrnky | Kukuřičné hladké mouky |
4 PL | kukuřičného škrobu |
5-6 PL | JIZERKA Zlatá |
1,25 hrnku | velmi horké vody |
1 ČL | soli |
Doba přípravy
Příprava těsta: 15-20 minut + 30 minut, tvarování: 5 minut, vaření: 3-4 minuty
Příprava
Dáme si vařit vodu, kterou necháme projít varem. Odstavíme a ještě horkou ji lijeme do mísy s kukuřičnou moukou. Mícháme lžící nebo vařečkou (ke konci už to půjde těžko) tak dlouho, dokud nebude možné směs zpracovávat rukama. Jakmile směs trochu vychládne, začneme ji zpracovávat rukama do těsta. Ruce si řádně navlhčíme a vlhčíme celou dobu, co budeme těsto zpracovávat. Postupně přidáváme sůl a po částech Jizerku a škrob. Těsto musí být hutné, musí držet pohromadě, ale nemělo by se moc lepit. (V případě potřeby přidáme trochu více Jizerky nebo škrobu, případně nepoužijeme celé odměřené množství) Vypracujeme z něj kuličku nebo váleček a necháme asi 30 minut odpočinout v pokojové teplotě. Přivedeme si k varu osolenou vodu, do misky nalijeme vlažnou vodu a vezmeme si 2 dezertní vidličky. Pokaždé je navlhčíme v misce s vodou a nabereme kousek těsta a vidličkami vytvarujeme gnocchi (přitlačením docílíme vroubkovaného efektu). Vaříme cca 3-4 minuty.
Doporučení
Místo vidliček můžeme použít dvě čajové lžičky. Hotové konzumujeme hned nebo můžeme nechat v lednici do druhého dne (jsou tvrdkavější)